A cukorbetegség fajtái

A diabétesz egy napjainkban egyre gyakrabban diagnosztizált betegség, mely sajnos egyelőre gyógyíthatatlan. A cukorbetegség az anyagcsere egy nagyon összetett és súlyos zavara, mely során a szervezet nem tudja feldolgozni a glükózt. A hasnyálmirigy által termelt hormon, az inzulin szükséges ahhoz, hogy a szervezetbe bevitt cukrot, illetve a cukorrá alakult szénhidrátot a test feldolgozza és átalakítsa. Sajnos a cukorbeteg embereknek egyáltalán nem termelődik a testükben inzulin, vagy ha mégis termelődik, akkor az nem elegendő mennyiségű, vagy nem megfelelően hasznosul. Ennek következtében a vér cukorszintje nem az optimális tartományban mozog; vagy túl alacsony, vagy túl magas. Ez sok problémát és kellemetlen tüneteket okozhat és ha kezelés nélkül marad, akkor veszélyes is lehet!cukorbetegség fajtái

A cukorbetegségnek több fajtája is van:

  • 1-es típusú cukorbetegség,
  • 2-es típusú cukorbetegség
  • és a terhességi cukorbetegség.

Az alábbi cikkben részletesen lehet olvasni a különböző típusok okairól, kezelésükről és a tüneteikről: A cukorbetegség fajtái.

Ha valakinél diagnosztizálják a diabéteszt, akkor sajnos élete végéig tudatosan kell figyelnie étkezésére, mozgására és vércukorszintjére. Szerencsére az orvosi kutatásoknak köszönhetően rohamosan fejlődik a gyógyítás ezen területe is. Egyre jobb és jobb inzulinkészítmények, vércukorszintmérők és inzulinpumpák állnak a cukorbeteg páciensek rendelkezésére, megkönnyítve ezzel a mindennapi nehézségeket. Az orvosok és dietetikus szakemberek pedig egyre naprakészebb információkkal segítenek a betegeknek, hogy minél kevesebb lemondással a lehető legteljesebb életet lehessen élni cukorbeteg pácienseiknek is.