Bölcsességfog eltávolítása dohányzóknak Budapesten

Bölcsességfog

A szájüregben előforduló gyulladások, fogászati megbetegedések – mely sokszor a dohányzás követkézmenye – gyakran az egész szervezet állapotára hatással vannak. Nincs ez másként a bölcsességfog esetében sem, mely sokak számára okoz problémákat. Míg egykoron a táplálkozási szokásokból adódóan rá voltak kényszerülve az emberek a rágásra, addig a bölcsességfog általában mindenkinél kinőtt. Ma ez már korántsem így van, és nem ritka a részben, vagy egyáltalán elő sem bújó bölcsességfog. Probléma ezzel akkor van, ha gyökérzetének iránya, a fog kifejlődése fájdalmakat, gyulladást és gyulladásos gócot képez. Ilyenkor sok esetben az eltávolítás lehet a legjobb megoldás. A legújabb módszerekkel történő fogtömés Budapesten a Dentium klinikán találaható, ahol széleskörű szájápolást elérhető áron kínálnak.

Maga a bölcsességfog az utolsó, a 8-as, és felül, valamint alul is kettő van belőle. Elnevezése abból ered, hogy nem gyermekkorban, hanem a későbbi években nő ki, amikor már „bölcsebbek” vagyunk. Természetesen a két dolog között konkrét kapcsolat nincsen, amiért azonban különös odafigyelést igényel ez a fog, az nem más, mint az egész fogsorra gyakorolt hatás. Kevés olyan eset van, amikor a bölcsességfog minden gond nélkül részt vesz a rágásban, és a megfelelő irányban nő ki. A rendellenességek bakteriális gócpontokat, gyulladásokat, és állandó fájdalmakat okozhatnak. Az eltávolításról való döntés azonban komoly körültekintést igényel, hiszen ha elhelyezkedéséből adódóan problémás lenne az, úgy nem érdemes kockáztatni, ugyanis ekkor akár nagyobb egészségügyi veszéllyel is járhat a beavatkozás.

Mik a bölcsességfog gyulladás fő tünetei?

A bölcsességfogakkal a legnagyobb probléma az szokott lenni, hogy teljes fogsor esetén tulajdonképpen nincsen elegendő hely számukra, ezért a fogsor többi eleme egyrészt torlódni kezd, deformálódik a fogsor, másrészt ez az egész jelentős fájdalommal, gyulladásokkal járhat. Akár évekig tartó fogszabályozás eredményeit is tönkreteheti a bölcsességfog, nem véletlen, hogy gyakran a fogszabályozás megkezdése előtt el szokták távolítani a bölcsességfogakat.

Ha kibújik a fog, akkor is előfordulhat, hogy nem teljesen sikerül, és ugyan átszakítja a nyálkahártyát, de nem jelenik meg teljesen. Ilyenkor egyfajta tasak keletkezik a fog és az íny között, amely melegágyat képez az ételmaradékoknak és a kórokozóknak. A gyulladás általános jelleggel tapasztalható, de a magas láz, a duzzanat, vagy a bűzös lehelet is arról tanúskodnak, komoly szájüregi gyulladásról van szó. Ilyenkor mindenképp javasolt a begyulladt bölcsességfogak eltávolítása, de mivel a gyulladt szövetek nehézkesen érzésteleníthetőek, úgy érdemes előbb antibiotikumos kezeléssel elmulasztani a gyulladást.

Abban az esetben, ha az arc felé kezd kinőni a bölcsességfog, szintén gyulladásokkal lehet számolni, ráadásul egy idő után az arc nyálkahártyáját is kilyukasztja, ami szintén igencsak fájdalmas, főleg, ha az már eleve rossz állpotban van a dohányzás miatt. A csontban elhelyezkedő bölcsességfog állcsontciszta kialakulását is okozhatja, így az áttörésben visszamaradt fogra mindenképpen ajánlott figyelni a még nagyobb problémák elkerülése végett. Ha ugyanis a fogzacskóból ciszta képződik, az olyan gyulladásos folyamatot indíthat el az egész szájüregben, amelynek eredményeképp az állkapocs csontállománya fokozatosan pusztulni kezd majd. Fontos tudni továbbá azt is, hogy a ki nem nőtt bölcsességfog az alsó állkapocsban bizonyos idegeket is nyomhat, ami tompa sajtást, vagy akár heves fájdalmat is okozhat.

Milyen fájdalommal jár a bölcsességfog húzás?

Nem törvényszerű, hogy problémásabb legyen a bölcsességfog kihúzása, mint bármelyik másik fogé. Hasonló a szem cilinder beavatkozások esetén a helyzet, nem feltétlenül problémásabb az egyik szem, mint a másik. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy sokszor sajnos a rendellenes elhelyezkedés még extra odafigyelés mellett is nehézségeket okozhat az eltávolítás során. Amennyiben beékelődött fogról van szó, úgy természetesen a hagyományos húzás szóba sem jöhet. Elsőként hozzá kell férni a foghoz, vagyis csontmaró fúróra van szükség, mely a fogat fedő csonton egyfajta lyukat képez. Az általános gyakorlat szerint a bölcsességfog még a csontban eldarabolásra kerül, így a keletkezett kis lyukon kiszedhetőek annak darabkái, és nincsen szükség további csontfúrásra. Fontos a csont-, és fogtörmelék, valamint a fogzacskó megfelelő eltávolítása is, hiszen így elejét vehetjük a különféle cisztaszerű képleteknek. Végül megtörténik a seb összevarrása.

Ugyan maga az eljárás elég drasztikusnak tűnhet, és a fogászati beavatkozásoktól egyébként is tartók számára igazi horror lehet, de mégis azt kell mondanunk, hogy a korszerű fájdalomcsillapításnak köszönhetően a kellemetlen érzésen túl nem sokat tapasztalni a beavatkozás közben. Főleg úgy, hogy lehetőség nyílik akár az altatásban végzett bölcsességfog eltávolításra is. Ez utóbbit általában akkor szokták alkalmazni, ha egyszerre több bölcsességfog eltávolítása van tervben. Ugyanakkor természetesen van arra lehetőség, hogy egyetlen beavatkozás alkalmával is élni lehessen az altatás előnyeivel. A műtét utáni fájdalomcsillapítás még egy-két napig ajánlott, és a szedett antibiotikumok is nagymértékben hozzájárulnak a gyors gyulladáscsökkentéshez, valamint a duzzanat lelohadásához.

fogorvos_vizsgalat

Bölcsességfog műtét után – Pontosan mennyi ideig fáj?

Miután egy komoly beavatkozásról van szó a bölcsességfog műtét kapcsán, ezért szinte magától értetődik, hogy az eljárást követően antibiotikumot kell majd szedni. Ez többféle célt szolgál, hiszen így a szájüregi baktériumok nem tudnak káros hatást kifejteni sebre, és a keletkezett ödéma, vérömleny is gyorsabban gyógyul, valamint megakadályozható a befertőződés is. Ekkor kifejezetten nagy hátrány, ha a páciens dohányzik, mert így az antibiotikum nem tudja kifejteni a megfelelő hatást. A fájdalmak remekül enyhíthetőek fájdalomcsillapító szedésével, ez néhány napig ajánlott. A varratszedésre egy hét után kerül sor, addig is nagyon fontos ügyelni az alapos szájhigiéniára. A megfelelő szájfertőtlenítők segíthetnek a kórokozókat elpusztítani, de a napi megszokottnál többszöri fogmosás is ajánlott. Persze a sebes területet célszerű elkerülni, de azon kívül bátran használható a fogkefe.